Midsommarhelgen när fjällstugor och fjällstationer öppnar för sommarsäsongen är det fortfarande snöigt i den högalpina terrrängen, som här kring Sylarna i Jämtland och Norge. De flesta föredrar dock augusti (bilder nedan), varmaste perioden och i det närmaste myggfritt.
hösten (de 3 första veckorna i september) kan man njuta av folktomma leder, vackra höstfärger och betande renar.
JÄMTLANDs fjällvärld nära Norge-gränsen når man lätt och smidigt från hela södra Sverige med tåg via Stockholm.
Vandra populära s k Jämtland-triangeln, eller vidga ut den till en fyrkant genom att inkludera en eller två fjällstationer i Norge. (-se kartan nedan, och vandringsled-beskrivningar i texten bredvid Sverige-kartan)


VANDRINGAR

Sylarna runt i Jämtland och Norge
( 6 dgr - 84 km )
Storulvån-Sylarna(x2)-Nedalshytta-Storerikvollen-Blåhammaren-Storulvån.
Kliv av tåget vid Enafors station på morgonen. Efter en kort busstur är du framme vid Storulvåns fjällstation och kan direkt börja vandra mot Sylarna. Två nätter här ger tid att utforska Sylarna - namnet på toppen, området och stationen - en extra dag med lätt packning. Eller vila. Här kan man handla mat, de har en välmatad shop och självhushållskök, dessutom frukostservering. Dag 3 och 4 äter du middag på de norska fjällstationerna Nedalshytta och Storerikvollen. Frukost nästa dag och lunchpaket + termosdryck, ingår i helpensionspriset. Nästa stopp är Blåhammaren, berömda för sin gourmet-mat i restaurangen. Vandringen härifrån till utgångspunkten Storulvån är bara 12 km nerför, vilket ger gott om tid för middag före nattågets avgång mot Stockholm och vidare.

Eller skippa Nedalshytta i Norge
( 4 dgr - 64 km )
Storulvån-Sylarna)-Storerikvollen-Blåhammaren-Storulvån.
OBS då att sträckan mellan Sylarna och Storerikvollen är ansträngande. Inget för nybörjaren, kanske.

Eller skippa Norge och gör bara "Triangeln"
( 3 dgr - 47 km )
Storulvån-Sylarna-Blåhammaren-Storulvån.
RESA DIT

Bil: Man kan köra bil ända fram till Storulvåns fjällstation, som är start- och slutpunkt oavsett vandring.

Tåg: Smidigast är dock nattåget som tar runt 9 timmar från Stockholm. Det går att boka hela sträckan från t ex Malmö till Storulvån via SJ. Då stiger man av vid Enafors tågstation där buss ansluter för sista etappen, en halvtimmes färd på skumpiga vägar.
Ankomst cirka kl 10 på morgonen, vilket gör att man sparar in en övernattning och kan dra till fjälls direkt.
Resa med plats i liggvagn kostar 1 000-2 000 kronor ToR. Eller billigare om man bokar tidigt resp dyrare om man bokar sent...

Flyg: Det går också att flyga till Östersund och fortsätta med tåg därifrån till Enafors, osv.